T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Niğde Mesleki Eğitim Merkezi

Afacan Nerede? (2010-2011) P.T.B.Y. İL 2.si

2010-2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI PROJE TABANLI BECERİ   YARIŞMASI

                     Afacan Nerede

Hazırlayan : NİĞDE MESLEKİ   EĞİTİM MERKEZİ

PROJE   EKİBİ Öğrenciler:

Ramazan AKPINAR Erkan AKDAĞ

Danışman     Öğretmen:                       Halil Fikret   TURGUTLU

 

Giriş :

            Günümüzde sokak, park, alışveriş merkezleri, vb.   kalabalık ortamlarda birçok çocuk kaybolmakta veya kaçırılabilmektedir.   Kalabalık yerlerde kaybolan çocuklarla karşılaşmışızdır ya da bazılarımızın   başına gelmiştir. Küçük çocuklar çok meraklıdırlar ve bir an için dikkatlerini   çeken bir şey görüp uzaklaşıverirler, Bir anlık dalgınlık büyük bir korku ve   telaşa dönüşebilir. Bu durumun önüne geçmek için çocukların sınırlı sayıda   olduğu Çin de ve İngiltere gibi ülkelerde bir nevi çocuk tasması diyebileceğimiz   aparatlar geliştirilmiş ve oldukça fazla kullanım alanına da hitap ettiği   görülmektedir.           

              Afacan NeredeAfacan Nerede

 

Projenin Amacı :

            Projemizin temel amacı; küçük çocukların gözden   uzaklaşması durumunda uyarı veren bir elektronik cihaz tasarımı ve uygulaması   yapılarak olumsuz durumların önüne geçilmesidir.

Projenin Hedefleri :

1. Kalabalık ortamlarda küçük çocukların   kaybolmalarının veya kaçırılmaların önüne geçmek. 2. Piyasadan gelen talepler doğrultusunda projeyi üretime sunmak

Proje Gerçekleştirme Aşamaları :

           Projemize başlamadan önce, gerçekleştirmek istediğimiz   projenin uygulanabilirliği konusunda internet ortamından araştırmalar yapılmış   ve kablosuz iletişim için RF  (radyo frekans) modüllerinin uygun olacağı   düşünülmüştür.                           Öncelikle proje için gerekli malzemelerin bir   listesi çıkarılarak tedarik edilmiş, hem verici hem de alıcı devre için, devre   şemaları tasarlanarak çizimleri yapılmıştır. Ardından baskı devre çizimleri   yapılmış ve bakır plaket üzerine aktarılmış, elemanlar yerleştirilmiştir.

Afacan Nerede             

Projede Kullanılan Verici ve Alıcı Devrelere Ait Proteus Programında   Çizilen Baskı Devre Çizimleri ile 3 Boyutlu Görünümleri

    Afacan Nerede       

Projede Kullanılan Verici ve Alıcı RF Modüller

Afacan Nerede         

Proje Gerçekleştirme Aşamalarından Görüntüler

            Verici devrede Pic12F675 ve Alıcı devre için Pic16F628A mikrodenetleyicisi   kullanılmıştır. RF ile iletişimin kararlı bir şekilde çalışması için iletişim   hızı küçük tutularak 300 baud hızında bir iletişim olacak şekilde Picbasic Pro   programlama dili ile mikrodenetleyiciler için programlar yazılmıştır. Çeşitli   denemeler, hataların giderilmesi ve kutulama sonucunda kararlı çalışan bir   sistem ortaya çıkmıştır.                           Piyasada çokça bulunan RF iletişim   kitleri genelde 50-100 metre gibi kısa mesafelerde çalışmaktadır. Projemizde   kullandığımız RF modüllerine ufak bazı değişiklikler yaparak bu mesafenin daha   da kısa olabilmesi sağlanmıştır. Yaklaşık 20-25 metre civarı bir mesafe   projemizin amacına uygun olmaktadır.                         Belirlenen bu mesafe dışına   çıkıldığında alıcı olan devre uyarı vermektedir. Bu uyarı sesli olabileceği gibi   titreşimli de olabilmektedir.

Projenin süresi ve Maliyeti:

            Projemiz, hazırlık ve gerçekleştirme aşamaları dahil   olmak üzere yaklaşık 2 aylık bir zamanda tamamlanmıştır. Yaklaşık olarak 50 TL   civarında bir harcama gerçekleştirilmiştir. Bu maliyet içerisinde fazladan yedek   olarak alınan malzemelerde dâhildir. Seri üretim gerçekleşmesi durumunda 10-15   TL gibi bir maliyetinin olacağını düşünmekteyiz.

Sonuç ve Öneriler:

              Projemiz için 434 MHz bandında Radyo Frekansı ile çalışan, mikrodenetleyici   kontrollü bir verici ve bir alıcı cihaz tasarlanmıştır. Alıcı kısım verici   kısımdan gönderilen sinyallere göre tepki vermekte olup sinyal kesilmesi   durumunda kullanıcıyı sesli veya titreşimli olarak uyarmaktadır. Yaklaşık mesafe   20-25 metre civarındadır. Sistem kararlı bir şekilde çalışmaktadır. Piyasadan   bir talep ile karşılaşmamız durumunda seri üretim yapılabilecektir.

Afacan NeredeAfacan Nerede

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 11.01.2018 09:22 - Görüntülenme: 1282
  Beğen | 0  kişi beğendi