T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Niğde Mesleki Eğitim Merkezi

Çifçiler İçin Uzaktan Sulama Sistemi (2008-2009) P.T.B.Y. İL 3.sü

2008–2009 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM OKUL/KURUMLARI ARASI PROJE TABANLI BECERİ   YARIŞMASI

ÇİFTÇİLER İÇİN UZAKTAN SULAMA SİSTEMİ

Hazırlayan : NİĞDE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

Öğrenci: İsa TOKMAK

Danışman    Öğretmen:   Halil Fikret   TURGUTLU

            Giriş :

            Büyük tarlalarda sulama yapan çiftçiler su boruların   yerini değiştirmek veya boru eklemek istediklerinde dalgıç motorlarının olduğu   panonun yanına gidip motoru durdurmakta ve geri gelip bu işlemi yapmaktadır.   Motoru tekrar çalıştırmak için yine pano yanına gidip gelmek zorunda   kalmaktadırlar. Bu durum zaman ve işgücü kaybına neden olmaktadır.

            Projenin Amacı :

            Projemizin temel amacı; çiftçilerin sulama sırasında   dalgıç motorlarını uzaktan kontrol etmesini sağlamak olmakla birlikte, yapılan   sistem ile klasik yıldız-üçgen yol verme teknikleri ile çalışan kumanda   panolarının masrafını da azaltmaktır.

            Projenin Hedefleri :

            1. Sulama   sırasında çiftçilerimizin uzaktan dalgıç motorlarını kontrol etmesini   sağlayarak, zamandan ve işgücünden tasarruf etmek.

            2. Piyasada   bulunan kısa mesafeli RF ile uzaktan kontrol sistemlerinin mesafesini   artırmak

            3. Üç fazlı   dalgıç motorları için klasik kumanda teknikleri ile yapılan Yıldız-Üçgen yol   verme panosunun masrafını azaltmak

            4. Piyasadan   gelen talepler doğrultusunda projeyi üretime sunmak

            Proje Gerçekleştirme Aşamaları :

            Projemize   başlamadan önce, gerçekleştirmek istediğimiz projenin uygulanabilirliliği   konusunda Niğde’de bobinajcılık meslek dalı ve dalgıç pompa imalatı ile ilgili   faaliyet gösteren işyerleriyle görüşülerek fikir alışverişinde bulunulmuştur. Bu   görüşmelerden oldukça büyük ilgi ve olumlu tepkiler alınması; projenin oldukça   faydalı olacağı ve emeğimizin boşa gitmeyeceği konusunda bize güç   vermiştir.

            Uzaktan kablosuz   cihaz kontrolü; IR (kızılötesi ışık; İnfrared led, Lazer ışığı vb.), Cep   telefonu, RF (Radyo Frekansı), vb. çeşitli metotlarla yapılabilmektedir. Kızıl   ötesi ışığın uzun mesafeler için uygun olmaması, Lazer ışıkla kontrolde odaklama   probleminin olması, Cep telefonu ile kontrolün sürekli masraf gerektirmesi gibi   nedenlerle, projemizde RF ile kontrolün uygun olacağı   düşünülmüştür.

            Öncelikle proje için gerekli malzemelerin bir listesi   çıkarılarak tedarik edilmiş, hem verici hem de alıcı devre için, devre şemaları   tasarlanarak çizimleri yapılmıştır. Ardından baskı devre çizimleri yapılmış ve   bakır plaket üzerine aktarılmış, elemanlar   yerleştirilmiştir.

 Uzaktan Sulama

 

       Projede Kullanılan Verici ve   Alıcı Devrelere Ait Proteus Programında Çizilen Baskı Devre Çizimleri ile 3 Boyutlu GörünümleriUzaktan Sulam

Uzaktan Sulam

Uzaktan Sulam

 

            Proje   Gerçekleştirme Aşamalarından Görüntüler

 

            Verici devrede   Pic12F675 ve Alıcı devre için Pic16F628A mikrodenetleyicisi kullanılmıştır. RF   ile iletişimin kararlı bir şekilde çalışması için iletişim hızı küçük tutularak   300 baud hızında bir iletişim olacak şekilde Picbasic Pro programlama dili ile   mikrodenetleyiciler için programlar yazılmıştır. Çeşitli denemeler, hataların   giderilmesi ve kutulama sonucunda kararlı çalışan bir sistem ortaya   çıkmıştır.

            Piyasada çokça bulunan RF iletişim kitleri genelde   100-200   metre gibi kısa mesafelerde çalışmaktadır. Projemizde   kullandığımız RF modüllerine ufak bazı ilaveler yaparak bu mesafe oldukça   artırılmıştır. Yapılan denemelerimizde açık arazide alıcı-verici arası iletim   mesafesinin 4   km ‘ye kadar çıktığı görülmüştür.

            Dalgıç motorları, 3 fazlı asenkron motorlardır. Bu   motorlara genellikle Yıldız-Üçgen yol verme yöntemi uygulanmaktadır. Klasik bir   Yıldız-Üçgen yol verme devresinde; kumanda devresi için 1 adet kontaktör ve 1   adet zaman rölesi, Güç devresi için de 2 adet kontaktör kullanılmaktadır.   Gerçekleştirdiğimiz sistem ile kumanda devresinde kullanılan kontaktör ve zaman   rölesi olmadan Yıldız-Üçgen yol verme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Böylece   Yıldız-Üçgen yol verme panosunun maliyeti azaltılmıştır. İstenirse aynı cihaz   eski pano düzenini hiç bozmadan mevcut sisteme başlama-durdurma komutları   verebilecek şekilde de bağlanabilmektedir.

            Sonuç ve Öneriler:

            Projemiz için 434 MHz bandında Radyo Frekansı ile   çalışan, mikrodenetleyici kontrollü bir verici el kumandası ve bir alıcı cihaz   tasarlanmıştır. 3 fazlı asenkron motor için Yıldız-Üçgen yol verme uygulamasını   yapacak şekilde uygulaması gerçekleştirilmiştir. Alıcı ile verici arası mesafe   açık alanda yaklaşık 4   km ´ye kadar çıkmaktadır.

            Sistem tamamen   kararlı bir şekilde çalışmaktadır. Piyasadan beklediğimizden daha çok bir talep   ile karşılaşmamız, projemizin önemini artırmaktadır. İlgili resmi kuruluşlardan   üretim izinlerinin alınmasının ardından seri üretime geçilecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 11.01.2018 09:18 - Görüntülenme: 1426
  Beğen | 1  kişi beğendi