T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Niğde Mesleki Eğitim Merkezi

Küresel Isınmaya Karşı Su Tasarrufu (2007-2008) P.T.B.Y. İL 1.si Bölge 3.sü

2007–2008   EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
              MESLEKİ VE   TEKNİK EĞİTİM OKUL/KURUMLARI ARASI
PROJE   YARIŞMASI

KÜRESEL   ISINMAYA KARŞI SU   TASARRUFU

Su Tasarrufu

Hazırlayan : NİĞDE MESLEKİ   EĞİTİM MERKEZİ

Öğrenciler :   Süleyman URAL   Osman DAĞ

Danışman Öğretmenler :   Halil Fikret TURGUTLU   Gürkan DALMIŞ

      Giriş   :

      İnsan yaşamında Güneş, Hava, Toprak ve Suyun hayati önemi ve   gerekliliği herkes tarafından tartışmasız olarak kabul edilen bir gerçektir. Bu   kaynakların hiç bitmeyecek gibi bilinçsiz bir şekilde kullanılmasının doğanın   dengesinin bozulmasına sebep olduğu da bilinmektedir. Doğal kaynakların bize   gelecek nesillerin bir emaneti olduğu bilinciyle hareket etmek ve korumak bir   insanlık görevidir.  

      Son yıllarda küresel ısınma olarak karşımıza çıkan, insan   yaşamını doğrudan etkileyen bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu   görmekteyiz. Küresel ısınma sonucunda dünya genelinde yer altı ve yerüstü su   kaynaklarının oldukça azaldığı görülmektedir. Ülkemizde ise Ankara, İstanbul   gibi büyükşehirlerde belediyelerin suların kesilmesi ile tedbir alma gibi   yöntemlere dahi başvuracak hale gelinmiş suyun önemi iyice artmıştır.

      Su Kaynaklarının Azalmasının   Nedenleri

      Bütün dünyada ve ülkemizde içilip kullanılabilecek su miktarı   gittikçe azalmaktadır. Bunun başlıca nedenleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Dünya nüfusunun gittikçe artması, yaşam düzeyi yükseldikçe, kişi   başına düşen su kullanımının artması.
  • Sanayileşmenin gelişimine ve hızlı kentleşmeye paralel olarak su   gereksiniminin artması.
  • Sulanacak tarım alanlarının ve sulu tarımın gittikçe artması,   sulamanın modern olmayan yöntemlerle yapılarak, su israfına neden olunması.
  • Fosil su rezervlerindeki suyun hesapsız bir şekilde   kullanılması.
  • ·         Su kirlenmesinin   gittikçe artması ve böylece kullanılabilecek temiz su miktarının gittikçe   azalması.

      Alınabilecek   Önlemler:

  • Barajlarda su toplama.
  • Deniz suyundan tatlı su elde edilme yöntemlerini geliştirme.
  • Su harcamalarında tasarruf etme, su harcayan aletleri standart   hale getirme.
  • Tarım sektöründe çok az su ile sulama yapacak yöntemleri   geliştirme.
  • Sanayi sektöründe çok az su harcama ile aynı üretimi   gerçekleştirebilecek yeni üretim yöntemleri bulma ve uygulama.
  • Su israfını önleyecek yönetimsel ve sosyolojik önlemler alma.

      Yukarıda sayılan durumlar göz önüne alındığında su tasarrufunun   ne kadar önemli olduğu görülmektedir.

      Projenin Amaçları   :

      Musluğunuz dakikada bir damla su   sızdırıyorsa yılda 12   500 litre boşa akmış demektir. muslukların açık   bırakılması durumunda ise dakikada yaklaşık 5 litre su akmaktadır.   Tuvalet rezervuarlarının su sızıntısı ise günde 700 litreye   ulaşabilmektedir. [i]

      Projemizin amacı; Okullar, Resmi Daireler, Büyük işyerleri gibi   kalabalık ortamlardaki tuvalet ve lavabolarda, muslukların, rezervuarların,   basların vb. bozuk olması veya açık bırakılması durumunda israf olan suyun boşa   harcanmasının önüne geçilmesidir.

      Projenin Hedefleri   :

      1. Küresel ısınmanın etkisiyle daha da kıymetlenen su   kaynaklarının en uygun şekilde kullanılmasının sağlanması.

      2. Bilinçsiz olarak kullanılan su tüketimiyle birlikte kabaran   su faturalarının azaltılması.

      3. Bilinçli su tüketiminin teşvik edilmesi.

      Proje Gerçekleştirme   Aşamaları :

      Öncelikle okulumuzdaki (Niğde Mesleki Eğitim Merkezi) mevcut   sıhhi tesisat incelenmiş ve yapılabilecek değişiklikler planlanmıştır. Yapılan   işlemler ve sistemin çalışması sırasıyla aşağıda verilmiştir;

  1. Her tuvalete su sağlayan tesisat borusu kesilerek araya   elektriksel bir (selenoid) valf üzerinden suyun geçmesi sağlanmıştır. Kullanılan   selenoid valf normalde kapalı konumda olup elektrik enerjisi verildiğinde   içerisinde bulunan diyafram konum değiştirmekte ve suyun geçmesine izin   vermektedir. Aşağıda selenoid valf’in görüntüsü, içyapısı ve sembolü   görülmektedir;

Su TasarrufuSu TasarrufuSu Tasarrufu

 

  1. Selenoid valf’e elektrik enerjisi kapı üzerine içeriden   yerleştirilen ve içerisinde bir hareket sensörü bulunan elektronik düzenek ile   sağlanmaktadır. Eğer WC kapısından içeriye giren birisi olursa valf konum   değiştirmekte ve (10 dk’ya kadar ayarlanabilen) belirlenen bir süre içerisinde   su geçişine izin vermektedir. Dışarıya çıkıldığında veya içerde hiç kimsenin   olmadığı durumda valf tekrar eski konumuna gelmekte ve su geçişi kesilmektedir.   Bu arada açık bırakılan veya bozuk olup damlatan musluklar, rezervuarlar ve   baslar da meydana gelen su israfı önlenmiştir. Aşağıda sistemin çalışmasına ait   tesisat şeması görülmektedir;

 

  1. Selenoid valf’e paralel olarak yerleştirilen, olası bir arıza   durumunda veya elektriklerin kesilmesine karşı sürekli su geçişine izin   verebilecek bir küresel vana düzeneği   eklenmiştir. Küresel vana sürekli olarak kapalı konumda olup sadece arıza   durumlarında açılmak amacıyla konulmuştur.

      Aşağıda projenin gerçekleştirme aşamalarına ait görüntüler   verilmiştir;

Su Tasarrufu

      Sonuç ve Öneriler:

      Okulumuzda uygulaması yapılmış olan projemiz, mevcut bütün su   tesisatına uygulanmıştır. Muslukların açık bırakılması veya bozuk olup su   kaçıran musluklar ve diğer sıhhi tesisatta meydana gelen su israfının önüne   geçilerek su tüketimi azaltılmıştır.

      Bu projenin bütün okullarda, resmi daireler ve büyük işyerleri   gibi kalabalık ortamlarda yaygınlaştırılması durumunda oldukça büyük miktarda su   tasarrufu sağlanacaktır. Özellikle yeni yapılan binalarda uygulamaya   konulabileceği gibi eski binalarda da ufak düzenlemeler ile   gerçekleştirilebilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 11.01.2018 09:18 - Görüntülenme: 1795
  Beğen | 0  kişi beğendi