T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / MERKEZ - Niğde Mesleki Eğitim Merkezi

Çok Amaçlı GPS Cihazı Tasarımı ve Uygulamaları (2006-2007) P.T.B.Y. İL 1.si - Bölge 1.si

MESLEKİ   EĞİTİMDEN PROJE ATAĞI

      —MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ’NDE TÜRKİYE’DE İLK DEFA DÜŞÜK MALİYETLİ GPS CİHAZI   ÜRETİLDİ

       —İLDE VE BÖLGEDE   BİRİNCİ OLAN PROJE ANKARA’DA YAPILAN   YARIŞMA SONUCU 50 BÖLGE BİRİNCİSİ PROJE İÇERİSİNDE 4. OLMUŞTUR. ANKARA´DA   YAPILAN YARIŞMA GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

      Milli Eğitim Bakanlığının ilk defa geçen yıl ülke çapında mesleki okullar   arsında başlatmış olduğu Proje Tabanlı Beceri Yarışması bu yıl 30 Mart 2007   tarihinde il düzeyinde mesleki okullar arasında yapılmıştır. Niğde Mesleki   Eğitim Merkezi olarak, yarışmaya yaklaşık 4 aylık bir zaman içerisinde okulumuz   elektrik bölümü danışman öğretmeni Halil Fikret TURGUTLU ve bölüm öğrencileri   tarafından tasarlanarak ortaya konulan çok amaçlı GPS cihazı ile katılım sağlanmış ve   ilimizde birinci olmuştur.

      Daha sonra 11 Nisanda Adana bölgesine   davet edilen okulumuz, 9 ilin bölge düzeyindeki mesleki okulların katılımı ile   gerçekleşen yarışmada bölge birincisi olarak 1–4 Mayıs 2007 tarihinde Ankara’da   yapılacak olan Proje Tabanlı Beceri yarışmasına katılmaya hak kazanmıştır.

PROJENİN ADI: ÇOK AMAÇLI GPS CİHAZI TASARIMI   ve UYGULAMALARI

HAZIRLAYAN:   NİĞDE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

Öğrenciler:   Bayram AYVAZ   Mustafa B. CİNGİTAŞ

Danışman Öğretmen:   Halil Fikret TURGUTLU

Niğde, 2007

        I.       GİRİŞ

       I.1. PROJENİN   AMACI:

       Günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşmaya başlayan (GPS) Küresel   Konum Belirleme Sistemleri, ilk olarak A.B.D.’de askeri amaçlı olarak   kullanılmaya başlamış olmakla birlikte haritacılık, denizcilik, güvenlik   sistemleri, meteoroloji, jeoloji gibi çok değişik alanlarda sivil amaçlı olarak   ta kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmalar   sonucunda yalnızca A.B.D.’de 150.000 GPS teknisyenine ihtiyaç duyulduğu   görülmektedir. Ülkemizde GPS teknolojisini kullanan firmalar, ürünlerini oldukça   yüksek fiyatlarla yurtdışından temin etmektedirler. 

       Bu projede açık kodlu,   geliştirmeye uygun, çok amaçlı kullanılabilirliği olan grafik ekranlı bir GPS   alıcı-verici cihazının donanımsal ve yazılımsal olarak gerçekleştirilmesi   amaçlanmıştır. Kullanılabilecek bütün alanlar için bir prototip ortaya   konulacak ve çeşitli uygulama örnekleri ile görsel olarak çalışması   gösterilecektir. Ülkemizde bu tür bir yerli üretim GPS cihazının olmayışı   projemizin önemini artırmaktadır.

       II.    GPS NEDİR?

       “Global Positioning System” veya kısa adıyla GPS, 1970´li yıllarda A.B.D. Savunma   Bakanlığı tarafından askeri amaçlı olarak geliştirilen bir sistemdir.   Dilimizdeki karşılığı “Küresel Konum   Belirleme Sistemi” dir. Dünyanın neresinde olursanız olun, bu sistem   sayesinde hangi enlem, boylam ve yükseklikte bulunduğunuz bu sistem sayesinde   kolaylıkla bulunabilmektedir.

Gps

      GPS sistemi dünyadan 17,600 kilometre yukarıda   yörüngeye oturtulan  (sayıları sürekli   artan) 30 adet uydudan oluşur. Bu uyduların yörüngesi, dünya üzerindeki herhangi   bir noktanın herhangi bir zamanda en az üç uyduyu görebileceği şekilde   ayarlanmıştır. Dünya üzerindeki herhangi   bir noktanın kesin yerinin belirlenmesi ancak üç uydudan gelen sinyallerin   birleştirilmesiyle mümkündür. 4. uydu ile yükseklik bilgisi alınır. 5.uydu   ile de diğer uyduların nerelerde olduğu bilgisi alınabilir. Görülen uydu sayısı arttıkça alınan   verilerin doğruluğu artar.

Gps

  • GPS uydularının üzerinde 4 adet atomik   saat mevcuttur. Ayrıca her bir uyduda diğer bütün uyduların anlık ve   muhtemel bulundukları yerlerin pozisyon bilgilerinin bulunduğu veri kütüğü   (database) bulunur ve bu veri kütüğünde sık sık yeryüzü istasyonlarından gelen   bilgiler güncellenir.
  • GPS, herhangi bir zamanda, her türlü hava   koşulunda, gece ve gündüz bulunduğumuz noktayı kesin olarak   belirleyebilir.
  • GPS sisteminden   faydalanabilmek için kullanıcı herhangi bir ücret ödememektedir.
  • GPS sisteminden şu veriler   alınabilir:   

    1.      Konum bilgisi (Enlem, Boylam) 2.      Rakım (Deniz   seviyesinden yükseklik) 3.      UTC gerçek saat/tarih   bilgisi 4.      Anlık hız (hareketli iseniz) 5.      Hareket yönü (elektronik pusula olarak kullanılabilir)

      III. PROJENİN HEDEFLERİ :

      1- GPS uydu   sinyallerinin (NMEA 0183 protokolünde)   alınması ve işlenmesi,       2- Gerçek zamanlı UTC atom saati bilgilerinin alınması, ve   işlenmesi       3- Bulunduğumuz noktanın koordinatlarının (enlem, boylam, rakım)   bulunması,       4- GPS ile iki nokta arası mesafenin hesaplanıp ekranda   gösterilmesi,           5- Koordinatları bilinen bir noktanın (hedef) bulunması,        6- Hareket yönü tespiti (Elektronik pusula),       7- Hareket halindeki arabalar için hız sınırı uyarı sistemi,       8- Yukarıda belirtilen ilgili çalışmaların bir arada toplandığı   bir GPS cihazının donanımsal olarak tasarımı (baskı devre, LCD ekran yerleşimi,   kutulama).

      IV.  PROJENİN HAZIRLIK ve GERÇEKLEŞTİRİLME   AŞAMALARI:

               IV.1. Proje konusunun   belirlenmesi

      Proje   konusunun belirlenmesinde, ülkemizde GPS sistemleri ile ilgili çalışmaların çok   ileri düzeyde olmaması etkili olmuştur. Konuyla ilgili Niğde’de haritacılık   alanında faaliyet gösteren Onay Mühendislik A.Ş. ve güvenlik sistemleri üzerine   faaliyet gösteren BTG Bilişim Ltd. Şti. yetkilileri ile yapılan görüşmelerde bu   tür bir çalışmanın oldukça faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.   

               IV.1. Planlama ve   işbölümünün yapılması

      Proje   başlangıcından itibaren bir çalışma planı ve iş bölümü yapılarak bu plan   doğrultusunda çalışmalar sürdürülmüştür.

               IV.2. Araştırma ve   İnceleme

      Öncelikle,   GPS sistemlerinin çalışma prensibi, Dünyada ve Ülkemizde kullanım alanları ile   ilgili internet ortamından ve yazılı kaynaklardan genel bilgi taraması   yapılmıştır.

               IV.3. Malzeme listesi   oluşturulması ve malzemelerin temin edilmesi

      Araştırma ve   incelemeler sonucunda proje için gerekli olan malzeme listesi çıkarılmış ve   tedarik edilmiştir. Projede kullanılan malzemeler aşağıya çıkarılmıştır:

      • Gps Receiver (sony   chipset)
      • Easypic   mikrodenetleyici geliştirme kartı
      • 128x64 pixel grafik   LCD ekran
      • PIC18F452   mikrodenetleyici
      • Tuş   takımı
      • Muhtelif elektronik   malzeme

               IV.4. Mikrodenetleyici   programının yazılması

      Projemizin   temelini oluşturan PIC18F452 mikrodenetleyicisi için program yazımında,  Mikroelektronika firmasının geliştirmiş   olduğu MikroBasic derleyicisi   kullanılmıştır. Bu yazılım tamamen kendine özgü özellikler içermekte ve kodları   başka uygulamalar için geliştirilebilir özelliktedir.

Gps

              IV.5. Yazılan   programların denenmesi ve geliştirilmesi

      Mikrodenetleyici için geliştirilen programın yazılmasına Gps   alıcı ile iletişim kurularak bilgilerinin okunması ile başlanmış ve proje   hedefleri doğrultusunda, her aşamada yeni bir özellik eklenmiştir. Yazılan   programların mikrodenetleyiciye yüklenmesi ve deneme işlemlerinde Easypic   mikrodenetleyici geliştirme kartı kullanılmıştır. Bütün denemeler yapıldıktan ve   sonuçlar alındıktan sonra ise elektronik devre ve baskı devresi çizilmiş,   plakete aktarılmıştır. Aşağıda görülen resimlerde yapılan bu işlemler   gösterilmiştir.

Gps

              IV.6.  Baskı Devre   Hazırlanması, Malzemelerin Yerleşimi ve Kutulama İşlemleri

  GpsGpsGpsGpsGpsGps

 

       V. PROJENİN SONUÇLARI :
       1. Gps uydu sinyallerinin alınması ve yorumlaması ile   ilgili çalışma tamamlanmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Gerçekleştirilen cihazın fonksiyonlarına ait blok   diyagram aşağıdaki gibidir;       

UYDULAR

 

Gps

 

      GPS uydularından   alınan veriler, GPS alıcı (receiver)’lar ile alınmaktadır. GPS alıcı ise bu verileri NMEA protokolleri ile verebilmektedir. Bizim bu projede kullandığımız   alıcı Sony chipset’e sahip, aldığı verileri NMEA-183 ve RS-232 seri haberleşme   protokolü ile 4800 baud hızında dışarıya verebilen OEM tipli bir alıcıdır. Alıcı   çıktısı örnek olarak aşağıdaki gibidir:

$GPGSV,3,1,12,05,19,149,35,06,69,029,00,07,68,340,35,10,28,056,48*71

$GPGSV,3,2,12,12,18,145,25,16,14,316,42,18,14,176,00,21,58,233,00*76

$GPGSV,3,3,12,24,22,047,44,25,22,275,00,30,51,156,29,31,28,264,00*7E

$GPRMC,103313,A,3758.1638,N,03441.1396,E,000.0,181.9,010107,,,A*7F

$GPGGA,103314,3758.1638,N,03441.1396,E,1,06,01.1,01231.3,M,032.3,M,,*4A

$GPGSA,A,3,05,07,10,16,24,30,,,,,,,02.0,01.1,01.6*06

      Bu veriler,   programlanan bir PIC18F452 mikrodenetleyicisi ile alınmış işlenmiş ve ekrana   çıktı olarak yansıtılması sağlanmıştır. Gerçekleştirilen cihazın görüntüsü   aşağıdaki gibidir;

Gps

 

       2. Gerçek   saat ve tarih bilgileri alınmış ve bu bilgiler,    hem UTC olarak hem de yerel saat ve tarih bilgileri hesaplanarak lcd   ekranda gösterilmiştir. Yaz ve kış   saati için otomatik hesaplamalar yapılmıştır.

Gps

 

       3. Gerçekleştirilen cihaz ile bulunduğumuz konumun   koordinatları (enlem, boylam ve rakım)  2 metre hassasiyetle   bulunabilmektedir.

Gps

       4. 2 nokta arası mesafe, cihaz tarafından metre cinsinden   hesap edilebilmekte ve otomatik olarak ölçülebilmektedir.

      Elde edilen konum bilgileri sayesinde, dünya üzerinde   herhangi iki nokta arası mesafe ölçümü hesaplanmıştır. Bu işlem için hedef   menüsünden bir hedefin koordinatları girilmelidir. Koordinatlar coğrafi   koordinat sisteminde alınmakta ve mesafe ölçümleri için Türkiye’de benimsenen   WGS-84 datumuna göre harita mühendisliğinde kullanılan çeşitli formüller   kullanılmıştır. Aşağıda dünya üzerinde herhangi bir P noktasının durumu   gösterilmiştir.

Gps

      Aşağıdaki resimde ise hedef belirleme menüsü görülmektedir. Tuş takımı   yardımıyla enlem ve boylam değerleri değiştirilebilmektedir.

Gps

 

       5. Dünya   üzerinde herhangi bir noktada iken, koordinatları belli olan bir noktanın   bulunması işlemi yapılabilmektedir. Hedefin bize göre olan konumu (hangi yönde   olduğu ve ara mesafesi) 128x64 piksel çözünürlükte bir Grafik Lcd Ekran üzerinde   görsel bir hale getirilmiştir. Hedefin çok uzak bir mesafede olması ve ekrana   sığmaması durumuna karşı ise zoom (yakınlaştırma) özelliği eklenmiştir. Ayrıca   hedefe (mesafesi ayarlanabilir) yaklaşma anında sesli bir uyarı sistemi de   eklenerek hedefin bulunması kolaylaştırılmıştır. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için ayarlar   menüsünden ilgili seçenek aktif (ON) yapılmalıdır;

Gps

       6. Hareketli bir araçta veya yürümekte iken Lcd ekranda   hareket yönünün ve anlık hızın (km/h olarak)    ve hedef mesafesinin gösterilmesi sağlanmıştır.

Gps

       7. Hareketli   bir araçta iken ayarlanabilir bir hız sınırına göre sesli uyarı sistemi   gerçekleştirilerek, aşırı hızdan kaynaklanan trafik kazalarının önlenmesi   amaçlanmıştır. Bu işlemin   gerçekleştirilebilmesi için ayarlar menüsünden ilgili seçenek aktif (ON)   yapılmalıdır;

Gps

 

        8. Gerçekleştirilen Gps projesinin elde taşınabilir bir   cihaz olarak kullanılabilmesi için baskı devresi, malzemelerin yerleşimi   tamamlanarak bir kutu içerisine alınmıştır.

      9. Gerçekleştirilen proje çalışması ile ortaya konulan   cihazın, yeni ve farklı kullanım alanlarına yönelik uygulamalar için   geliştirilmeye uygun olan bir donanım ve yazılımının olduğu   görülmüştür.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.12.2012 - Güncelleme: 11.01.2018 09:17 - Görüntülenme: 3154
  Beğen | 1  kişi beğendi