KÜÇÜK ÖLÇEKLİ RÜZGÂR SANTRALİ TASARIMI VE İMALATI
1. Giriş:
2005–2006 Eğitim-Öğretim Yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mesleki ve teknik eğitim veren okullar arasında ilk defa uygulamaya konulan “Proje Tabanlı Beceri Yarışması” na, Niğde Mesleki Eğitim Merkezi olarak “Küçük Ölçekli Rüzgâr Santrali Tasarımı ve İmalatı” isimli proje ile katılım sağlanmıştır. Niğde ili genelinde 28 projenin katıldığı yarışma sonunda, projemiz jüri tarafından il ikinciliğine seçilmiştir.
Şekil 1. Gerçekleştirilen Projenin Genel görünümü
Danışman öğretmenliğini okulumuz elektrik bölümü öğretmeni Halil Fikret TURGUTLU’ nun yaptığı proje, Elektrik bölümü öğrencisi Taner BALİ, metal işleri bölümü öğrencisi Koray YEĞİN, tesviye bölümü öğrencisi Coşkun AYTEKİN ve motor bölümü öğrencisi Cumhur VURAL‘ın katılımıyla bir ekip çalışması olarak ortaya çıkmıştır.
Projenin tasarımı ve gerçekleştirilmesinin her aşamasında, başta okul müdürümüz Yılmaz YAPRAK olmak üzere, müdür yardımcısı Nejat YILDIZ, metal işleri bölümü öğretmeni Haluk YAVUZ, motor bölümü öğretmeni Ferhan ÖZÇELİK ve tesviye bölümü öğretmeni Şükrü PINARLI tarafından oluşturulan “Okul, Proje Tabanlı Beceri Yarışması Yürütme ve Değerlendirme Komisyonu” ile sürekli irtibat halinde olunup fikir teatisinde bulunulmuştur.
Ayrıca okul-sanayi işbirliği kapsamında projeyi hazırlayan öğrencilerimizin gerek pratik eğitimlerini sürdürdükleri kendi işyerleri, gerekse sanayide faaliyet gösteren diğer işletmelerin projemize büyük katkıları olmuştur. Projemizin gerçekleşmesinde yardımlarını esirgemeyen aşağıda bazılarını sayabildiğimiz işyerlerimize katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
Şengül Torna : Makine yardımı ve ayni yardım.
Nipsan : Ayni Yardım.
İhlas Torna : Makine yardımı ve teknik destek.
Ayhan Oto : Teknik ve malzeme desteği
MEDAŞ : Malzeme (Kule) desteği
2. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Rüzgâr Enerjisi:
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, nüfus artışı ve enerji kaynaklarının büyük bir kısmının tüketilmiş olması ile birlikte, dünyada hemen hemen tüm ülkelerin ortak sorunu haline gelecek olan enerji sıkıntısı, enerji kaynaklarının yeniden gözden geçirilmesi ve yeni enerji kaynaklarının bulunması konusunda yapılan çalışmalara hız vermektedir.
Bugün kullandığımız enerjinin pek çoğu kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Bilindiği gibi fosil yakıtlar, milyonlarca yıl boyunca, bitkilerin, dinozorların ve diğer hayvanların çürümesi ile oluşmaktadır. Bu fosil yakıtları yeryüzüne çıkarabilmenin yolu da, delmek (sondaj) veya kazmaktır. Şu anda da yeraltında ısı ve basınçla bu yakıtlar oluşmaya devam etmektedir. Ancak bu yakıtların tüketilmesi, oluşumu için geçen süreden çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Bu sebeple fosil yakıtlar kısa süreçte yenilenemeyen olarak düşünülürler, yani kullandığımızdan daha az bir bölümü yeniden oluşmaktadır. Özellikle de artan nüfus, şehirleşme ve endüstrileşme pek çok yıldır bu yakıtlarla karşılanan enerji gereksiniminin daha da fazlalaşmasına neden olmaktadır. Bu yakıtların tükenmesi ve fiyatlarının devamlı artmasının yanı sıra, yanmaları sonucu çevreye verdikleri zararlar ve insan sağlığı üzerindeki etkileri de büyüktür.
1970’li yıllarda petrolde yaşanan krizlerin yanı sıra var olan yer altı kaynaklarının sınırlılığı ve ekolojik dengesizlikte etken olması, beraberinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım ve araştırma yapmayı gündeme getirmiştir.
Bu denli enerjiye bağımlı olarak yaşadığımız dünyada güneş, rüzgâr ve jeotermal enerji gibi çevreye daha az zarar veren, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için yeni teknikler geliştirilmesine olan gereksinim artmaktadır. Ağaçlardan, bitkilerden, nehirlerden hatta çöplerden bile yenilenebilir enerji elde etmek mümkün olabilmektedir.
Başlıca Yenilenebilir Enerji Kaynakları olarak;
sayılabilir.
2.1. Rüzgâr Enerjisinin Tanımı ve Uygulama Alanları:
Güneş ışınlarının karaları, denizleri ve atmosferi her yerde aynı ısıtamaması nedeniyle oluşan sıcaklık ve basınç farkları ile oluşan rüzgâr enerjisi, yüzyıllarca teknelerin yelkenlerini şişirmek, tarımsal ürünleri öğütmek ve su pompalamak gibi çok çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Ancak bugün rüzgâr enerjisinin en önemli ve yaygın olarak kullanımı, elektrik üretmek olmuş ve hızla popülerlik kazanmaya başlamıştır. Yel değirmenlerinden, modern rüzgâr santrallerine uzanan teknolojik bir süreç yaşanmıştır. Yıllar önce kullanılan yel değirmenlerinde, rüzgâr estikçe dönen pek çok kanat bulunmaktaydı, bugünün rüzgâr türbinlerinde ise yalnızca iki veya üç kanat bulunmaktadır. Bu kanatlar, yel değirmenlerinde görüldüğünden çok daha uzun (25 metreye kadar) olabilmektedir.
2000 yıl önce dünyanın ilk endüstrilerine güç sağlayan rüzgâr değirmenleri, günümüzde, yeni teknoloji ve yeni malzemelerle, rüzgâr türbinleri bizlerin aydınlatma, ısıtma, soğutucular ve diğer ev aletleri için gerek duyduğumuz en temiz elektriği üretmek için kullanılmaktadır. Rüzgâr enerjisinin kanıtlanmış bir başarısı vardır ve kullanımı artmaktadır. Halen dünyada 20.000 ’in üzerinde türbinden elektrik üretilmektedir. Bunların birçoğu, rüzgâr çiftlikleri denilen, belirli bir güçte elektrik üreten rüzgâr türbini grupları olarak çalışmaktadır. Ekonomisi gittikçe iyileşen rüzgâr güç santralleri ticari alternatifleri ile rekabet edebilen küresel bir güç üretim endüstrisinin ürünü haline gelmiştir.
Son yıllarda rüzgâr enerjisinin en başarılı pazarları, özellikle Danimarka, Almanya ve İspanya olmak üzere Avrupa ülkeleridir. Arasında Hindistan, Çin ve Güney Amerika’nın da bulunduğu bazı gelişmekte ülkelerin yanı sıra Amerika Birleşik Devletlerinde de bu teknolojinin kullanımında bir sıçrama görülmektedir.
Türkiye’de ise rüzgâr enerjisinin gelişiminin önündeki sorunları belirlemek üzere Ortaca’ da “Kocaeli Üniversitesi Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri Araştırma Birimi” tarafından 3 adet Uluslararası Rüzgâr Enerjisi Atölye Çalışması düzenlenmiştir. Bu atölye çalışmalarına katılanlar daha sonra uzun süreli ortaklıklar kurmuş ve Türkiye’de rüzgar enerjisi kullanımı çalışmaları yaygınlaşmaya başlamıştır.
Türkiye’nin çeşitli bilimsel çalışmalarla tespit edilebilen teknik rüzgâr enerjisi potansiyeli 83.000 MW tır. Bu, Türkiye’nin biran önce kullanması gereken önemli bir rüzgâr enerjisi potansiyeli olduğunu göstermektedir.
3. Rüzgâr Enerjisinin Teknik Olarak İncelenmesi ve Projenin Gerçekleştirilme Aşamaları:
2005–2006 Eğitim-Öğretim Yılında, proje tabanlı beceri yarışması kapsamında sunulan projeler arasında “Küçük Ölçekli Rüzgâr Santrali Tasarımı ve İmalatı” isimli proje “Okul Proje Tabanlı Beceri Yarışması Yürütme ve Değerlendirme Komisyonu” tarafından yarışmaya katılmaya değer bulunmuş ve çalışmalara başlamıştır.
3.1. Projenin Amaçları:
Yapılarak enerji tasarrufu sağlamaktır.
3.2. Araştırma Bilgi Tarama:
Öncelikle, projeyi hazırlayacak olan öğrencilerimizin kütüphanelerden, çeşitli kataloglar ve internet üzerinden modern rüzgâr santralleri hakkında araştırma yapmaları sağlanmıştır. Araştırmalar yapılırken Niğde civarında daha önce benzer çalışmaların yapıldığı anlaşılmış ve ilgililerle görüşmeler olmuştur. Araştırmalar sonucunda yapılacak olan işlemler ve proje ekibi arasında görev paylaşımı yapılmıştır.
3.3. Yer Tespiti:
Rüzgâr enerjisini kullanıma açabilmek amacıyla öncelikle bir yer tespiti şarttır. Yer tespitinde temel kıstaslar şunlar olmaktadır;
Rüzgâr potansiyelinin belirlenmesinde iki farklı yöntemle yapılabilmektedir.
Niğde meteoroloji istasyonundan alınan verilere göre yıllık rüzgâr hızı ortalamasının 3,5 m/sn olduğu anlaşılmıştır. Rüzgâr enerjisinden faydalanmak için bu hızın 4,5 m/sn’ den büyük olması gerekmektedir Bu ortalamanın kış aylarında artış gösterdiği ve projemizin amaçlarından birisi olan bina ısınmasına katkı sağlaması açısından kayda değer bir miktarda olduğu düşünülmüştür. Yer olarak ise, okulumuz bahçesinin en iyi rüzgâr alan bir köşesi seçilmiştir.
3.4. Kanatlar, Tahrik sistemi ve Jeneratör Seçimi:
Pervane sisteminin düşey eksenli dönen ve 3 kanatlı olması kararlaştırılmıştır. Aşağıda ölçüleri verilen kanatlar fiber malzemeden kalıp ile dökülmüştür.
Şekil 2. Kanat ölçüleri
Şekil 3. Kanatların kalıptan çıkarılması
Pervane gücünü jeneratör (alternatör)’e iletecek olan dişli sistemiyle oluşturulmuş bir tahrik sistemi kurulmuştur. Dişlilerde dönüştürme oranı 1/18 olacak şekilde ayarlanmıştır.
Şekil 4. Kanatların Birleştirilmesi
3.5. Enerji Üretimi ve Kullanılması
Bu projede jeneratör olarak Audi marka arabalarda kullanılan, 12 volt gerilim üreten bir alternatör seçilmiştir. Bu alternatörün çıkış gücü 1500 W olup 62 ampere kadar akım alınabilmektedir.
Şekil 5. Montaj öncesi alternatörün test edilmesi
Gerilim ve akım ayarlayıcı olarak konjektör kullanılmış ve aşırı şarjı engellemek için elektronik devre ile tedbirler alınmıştır. Alternatör yaklaşık 1000 devirde elektrik üretmeye başlamaktadır. Elektrik üretmek için pervanelerin minimum 55 devir/dakika ile dönmesi gerekmektedir.
Şekil 6. Pervane ve kuyruk montajı
Şekil 7. Fırça düzeneği ile enerjinin dışarıya alınması
Şekil 8. ‘de, gerçekleştirilen rüzgâr santrali sisteminin şematik çizimi verilmiştir. Burada, jeneratörden elde edilen enerji elektrik kablosu ile batarya kontrol cihazına verilir. Pervanenin düşey eksende ve aynı zamanda rüzgârgülü vasıtasıyla kendi ekseninde dönmesinden dolayı, tabla üzerinde bulunan alternatörde elde edilen elektrik enerjisi, direk ve döner tabla arasına yerleştirilen bir fırça düzeneği ile dış ortama alınmıştır.
Bu düzenekte, bataryaların düzenli bir şekilde dolmalarını sağlanır. Rüzgârın az veya yetersiz olduğu zamanlarda gerekli enerji bataryalardan alınmaktadır.
Şekil 8. Gerçekleştirilen rüzgâr santrali sisteminin şematik çizimi
4. Sonuç:
Bu çalışma yaklaşık beş aylık bir çalışmanın sonucunda bütün aksamları orijinal olarak imal edilerek bitirilmiştir. Şu anda DC 12 V gerilim elde edilebilmekte ve akülerin şarjı gerçekleştirilebilmektedir. Elde edilen doğru gerilim, doğrudan kullanılabildiği gibi, invertör yardımıyla 220 volt şehir şebekesi gerilimine de dönüştürülebilir. Mevcut sistem 4.5 m’lik bir direk üzerinde çalışmaktadır. Rüzgardan optimum bir şekilde faydalanmak için bu yüksekliğin en az 10 m olması gerekmektedir. Planlanan 15 m lik direk üzerine çıkarma işlemi, okul bahçesinin pek elverişli olmadığı düşünüldüğünden ayrıca, fren sisteminin tamamlanmamış olması sebebiyle şu an için ertelenmiştir.
Projemizin amaçlarından birisi de çevreye örnek oluşturabilecek bir uygulamayı ortaya koymak ve böyle bir sistem kurmayı, üretmeyi düşünen kişi veya kuruluşlara teknik destek vermektir. Niğde ili civarında rüzgâr potansiyelinin enerji üretmek için yeterli olan birçok bölgesi bulunmaktadır. Özellikle kişisel amaçlı kullanım için açık alanlarda bulunan bağ, bahçe evlerinde uygun ortam ve elverişli şartların olduğu görülmektedir.