2008–2009 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM OKUL/KURUMLARI ARASI PROJE TABANLI BECERİ YARIŞMASI
NO STAND-BY
Hazırlayan : NİĞDE MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
Öğrenci: Şaban TUNÇ
Danışman Öğretmen: Halil Fikret TURGUTLU
Giriş :
Nedeni küçük, etkisi büyük - Elektrik tasarrufu için herkes bir şeyler yapabilir.
Özel elektrik tüketiminin %10 ´unu televizyon, stereo tesisi, PC vb. cihazlar oluşturmaktadır. Elektrik genelde Stand-by (Boşta çalışma) durumunda ve diğer şekillerde cihaz prize takılı olduğu halde çalıştırılmadığı durumda israf edilmektedir. Almanya Federal Çevre Dairesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir evde senede ortalama 95 Euro fazladan elektrik masrafı çıkaran bu para çöpe atılmaktadır.
Cihazları stand-by durumunda çalıştırmamak ve çalışmadığı durumlarda elektrik bağlantısını kesmek bu masrafları bariz bir şekilde aşağıya çekebilir. Bu durum elektrik faturamıza yardımcı olacağı gibi çevrenin korunmasına da yardımcı olur. Zira kömür, doğalgaz vb. yakıtlardan elde edilen elektrik üretimi, karbondioksit gazlarının çıkmasına neden olur ve bu da iklim değişikliklerinde önemli rol oynar. Tek tek evlerin katılımı az gibi gözükse de (TÜİK ’in 2000 yılı verilerine göre) ülkemizde yaklaşık 17 milyonu bulan konut sayısı küçümsenemeyecek bir rakamdır.
Projenin Amacı :
Projemizin amacı; Stand-by (boşta çalışma) durumunda fazladan elektrik tüketimine sebep olan cihazların bilinçli ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.
Evlerimizde kullandığımız cihazların stand-by durumunda harcadıkları elektrik enerjisi tüketimi ile ilgili Almanya Federal Çevre Dairesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları aşağıda gösterilmiştir;
Elektrik birim fiyatı: 18 Cent/kWh Hesaplamalar yılda 335 gün üzerinden yapılmıştır. * Bu cihaz için normal elektrik tüketimi belirtimiştir. Zira kapatılmadığı sürece cihaz normal olarak çalışır durumdadır
Bu tablodan da görüleceği gibi, PC + Monitör + yazıcı ’lı sisteminin enerji sarfiyatı daha fazla dikkat çekmektedir. Bu sarfiyata Adsl modem, hoparlör, tarayıcı, vb. diğer bilgisayar donanımları da eklenirse boşta çalışmada (stand-by) tüketilen enerji yaklaşık 35 Watt olmaktadır. Buda yaklaşık 2 tasarruf ampulü veya balastlı bir flüoresan lambanın tüketimine eşit bir kayıp demektir.
Şekil – 1. Nero CD-DVD Yazma Programından bir görünüş.
Evlerde veya işyerlerinde kullanılan kişisel bilgisayarlar genelde prize takılı olarak bırakılmaktadır. Bu bazen prizlere ulaşımın zor olmasından kaynaklanabildiği gibi, bazen de bilgisayarların, internetten dosya indirilmesi, video dönüştürme, DVD yazma vb. uzun süren işlemleri yapması için açık bırakılması ve çoğu programlarda bulunan iş bitimi sonrası bilgisayarı kapatma özelliğinin kullanılmasından kaynaklanabilmektedir. Şekil – 1 ‘de Nero CD-DVD yazma programından örnek bir ekran görüntüsü verilmiştir. Bu özelliğe sahip programlar bilgisayarı kapattıklarında stand-by (boşta çalışma) durumuna geçmekte ve elektrik prizine takılı olan bütün donanım elektrik enerjisi tüketmektedir.
Projemizde günümüzde hemen hemen her evde bulunan kişisel bilgisayarlar için yaptığımız bir uygulamayla, cihazımızın kullanılmadığı durumlarda elektrik enerjisini otomatik olarak devre dışı bırakan bir akıllı priz sistemi geliştirilerek fazladan elektrik tüketiminin önüne geçilmiştir.
Projenin Hedefleri :
1. Enerjinin çok kıymetli olduğu günümüzde, elektrik enerjisinin en verimli şekilde kullanılmasına katkı sağlanması.
2. Bilinçsiz olarak kullanılan elektrik tüketimiyle birlikte kabaran elektrik faturalarının azaltılması.
3. Elektrik enerjisinin bilinçli ve verimli tüketiminin teşvik edilmesi.
Proje Gerçekleştirme Aşamaları :
Kişisel bilgisayar sistemlerinde bu sarfiyatın önüne geçmek için bir akıllı priz sistemi geliştirilmiştir. Kullanılan malzemeler aşağıda görülmektedir.
Şekil – 2. Projede Kullanılan Malzemeler
Geliştirilen sisteme ait devre şeması aşağıda Şekil-3. ‘de görülmektedir. Devre şemasından da görüleceği gibi ilk başta tüm sistemin enerjisi kesiktir. Start butonu ile sistem başlatılmakta ve bilgisayar çalışmaya başladığı andan itibaren 220 voltluk A rölesi 12 voltluk Rölenin normalde açık kontağı ile mühürlenmektedir. Bu sayede A rölesinin normalde açık olan kontakları üzerinden çoklu priz devreye girmekte ve sürekli devrede kalmaktadır.
Bilgisayara kapat komutu verilip kapandıktan kısa bir süre sonra A rölesinin mühürlemesi bozulmakta ve çoklu prizin enerjisi tamamen kesilmektedir. Bu kısa gecikmeyi devrede bulunan kondansatör sağlamaktadır.
Şekil – 3. Gerçekleştirilen Akıllı Priz Sistemi
Sonuç ve Öneriler:
Projemizin bir kişisel bilgisayar için uygulaması yapılmış ve kararlı çalışan bir sistem ortaya konulmuştur. Kişisel bilgisayar sisteminde; kasa + monitör + yazıcı + adsl modem + hoparlör + tarayıcı ve diğer çevre birimlerinin kullanılmadığı durumlarda, bu donanımlara enerji girişlerini sağlayan çoklu prizin enerjisi otomatik olarak tamamen kesilmiş ve enerji sarfiyatının önüne geçilmiştir.
Sistemin maliyeti oldukça düşük olmakla birlikte, kendi maliyetini çok kısa bir sürede karşılayabilmektedir. Benzer uygulamaların stand-by (boşta çalışma) durumunda enerji tüketen diğer cihazlar içinde çok rahatlıkla yapılabilecektir.